Ukriane/Chernobyl 2019

Nu skall ni få följa med på min drömresa, en resa som jag önskat göra i väldigt många år. De flesta bör minnas den stora kärnkrafts olycka som var 1986? Då man fick kasta kött för det var för höga värden av strålningsvärden i allt kött, ren näringen vart hårt hotad. Det drog in mest med strålning över Gävle/Sundsvall.

Här börjar resan vid Gränsen till Chernobyl zonen, här kommer man inte förbi om man ej ansökt om tillstånd att besöka zonen, även får man sina dokument och man får även en strålmätare runt halsen som man skall ha på sig hela tiden. Den mäter hur mycket strålning jag då får av att besöka zonen. Vid alla checkpoints måste man kliva ur och gå igenom en strålnings apparat som mäter från topp till tå, klarar man inte dessa checkpoints Då får man duscha/tvätta av sig mm.. När den då ger klartecken får du gå ut… 🙂 Kan upplysa att jag klarade alla gångerna! 😀

Första stoppet är när vi kommer till Chernobyl staden och dess skylt 🙂

Här står jag uppe på en bro i solnedgången, denna väg leder till Chernobyl och Pripjat (spökstaden), staden de tömde på 55000 människor på 2 tim i samband med Kärnkraft olyckan.

Denna bild talar för sig själv.. Men står med Chernobyl Kärnkraftverk i bakgrunden, på högra sidan om vattnet är Kärnkraft Nr 5.

Kärnkraftverk 1-4, Kupolen är Kärnkraft 4 som flög i luften – Det blir ett besök där inne oxå i slutet av resan! 😀

Monumentet för Chernobyl olyckan..

Simhallen inne i Pripjat..

Här är jag inne i en skola, här kan man se alla gasmasker ligger på golvet..

Ett möte med skogen konung på mycket nära håll! 🙂

Ståtlig visar han upp sig trots att min chaufför var lite för närgången – Då han sa ifrån med att stampa i backen.. Vilket min Chaufför blev skrajj och sprang!

Det berömda pariserhjulet som skulle öppnas på nöjesparken då i Maj, men som aldrig blev av..

Hotell Polissia i Pripjat – Man kan se hur det såg ut före olyckan och då när jag var där, viss skillnad då växligheten tagit över staden.

Här är det dags att ta sig upp på taket av detta höga hyreshus i Pripjat, det var drygt att gå upp 17 våningar för att sedan klättra sista biten till taket – Men det var värt den utsikten jag lova er.. <3

Se där då är man på toppen av höga hyreshuset.. Vad tycks?

Utsikten var underbar! 🙂

Denna skylt står det Pripjat 1970 – Då staden byggdes upp! 😀

Den hemliga Militäranläggningen och med sin Duga radar – Den skulle upptäcka alla luftangrepp..

Duga radar – Både lilla och den stora! 🙂

Kärnkraftverket reaktor 3 – Kontroll rum!

Reaktor 3 – Kontroll rum.

En uppbygg modell av reaktor 4 efter olyckan 1986.

Åter till Kiev och mitt hotell, detta är utsikten från mitt hotellrum, sista natten innan hemfärd!

Samma bild men dagtid..

Kiev utsikt från hotellet..

Här avslutas resan med att jag skall gå in på flygplatsen i Kiev för att flyga hem med en mellanlandning. Hoppas ni gillat denna resa?

4 thoughts on “Ukriane/Chernobyl 2019

 1. Åke says:

  Jo det minns man att vi blev drabbade av här uppe på våran breddgrad. Strålande berättelse om något så otäckt. Man hoppas inte ett till verk blir drabbade nu i kriget som pågår. Ser inte allt för ljust ut. Fina talande bilder till bra text 👍

  • Åsa says:

   Tack så mycket Åke! 🙂

   Ang Kärnkraftverket Zaporizjzja så har människor börjat lämna i närområdet, detta efter att både Ryssland och Ukraina på Tisdagen anklagat varandra för att planera attacker mot kärnkraftverket. Ryssland planerar en allvarlig provokation i Zaporizjzja mycket snart. – Säkerhetstjänsten har informerat att Ryska styrkor har placerat objekt som ser ut att vara sprängmedel på taken på flera kraftenheter på kärnkraftverket Zaporizjzja
   – Vem vet om detta är sanning bakom detta?
   Kanske bara skrämmande ord och hotelser?

   Oavsett vore det inte bra alls om de skulle orsaka en kärnkraft olycka igen, då med starka strålning som sprider sig åter igen över andra länder – beroende hur det blåser.. Strålningen är den farligaste då den inte kan ses med ögat. Men den finns överallt utom inomhus om fönster och dörrar är stängda då olyckan sker!
   Vi får hålla tummarna att inget händer med kärnkraftverken nere i Ukraina, då det finns flera än dessa som är nämnda här.. 🙂

 2. Anki says:

  Tack så mycket för länken hit Åsa! Jag stavade nog fel. 🙂
  Mycket intressant att få följa med! Jag har också haft en dröm att åka dit, men den blev av olika anledningar aldrig av – och nu är det nog för sent.
  När jag gick svampkonsulentutbildningen i Härnösand 1992 var det fortfarande, 6 år efter olyckan mycket prat om radioaktivt cesium .
  Fina och talande bilder!
  Kram

  • Åsa says:

   Det var så lite.. Vad kul att min resa talade sitt egna språk med att jag delade med mig av denna resa, precis som du säger så var mitt intresse för att besöka Ukraina redan innan den stora Chernobyl olyckan lockande. Men nu när den blev av och mitt intresse för landet i sig var lockande plus detta med olyckan var väldigt intressant. Då gjorde jag slag i saken och bokade in en 3 dagars med att hinna se så mycket som möjligt, även besök inne i Kraftverket.
   Jag planerade även en till resa med att gå in i nya kupolen då att gå ära den reaktor som flög i luften, då när jag väl skulle boka resans datum via nätet, med Guide in i Chernobyl igen… Ja vad händer då!? Då startade detta krig.. Jag var som sagt smått förberedd att det skulle komma, då mina vänner i Kiev upplyste om den ej samarbetsvillige Putin. Men nu väntar jag bara att detta krig skall få ett slut så det går att åka igen! 😉
   De bilder jag delade med mig på bloggen, var inte ens 1% av alla jag har.. För hela resans längd blev då 3 dagar inne i Chernobyl zonen (Speciell ansökan för att komma in i zonen) bodde då på ett hotell inne i Chernobyl staden.
   När jag väl landade med planet i Kiev – Borispol`s flygplats så blev jag hämtade av Guide företagets chaufför och lämnad på det hotell jag bokat mitt inne i Kiev som jag då övernattade på. Tidigt på morgonen dagen efter ankomst hämtade min Guide + Privat chaufför mig utanför hotellets entré. Där presenterade vi oss för varandra och pratade ihop oss ang upplägget för hela den guidade turen. Sagt och gjort en total underbart härlig resa!! Efter den Guidade turen så blev jag åter förd till samma hotell inne i Kiev som jag hade bokat för en sista natt innan hemresan med flyget från Borispol, med en mellan landning innan jag klev av i Köpenhamn/Danmark. Eftersom jag skulle göra fortsätta min semester med att besöka min Dotter som då bodde i Lund då! 😀

   Ledsen det blev ett långt meddelande… Men kan nog berätta en hel del om den resan kan jag lova! 😀

   Kram

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.