Färgsprakande Fredag #31

Äntligen var det då dags för denna härliga utmaning som Lillasyster har varje fredag.. Ursäkta att jag lägger ut min så sent idag, det är inte likt mig att  lägga ut så här sent… Tyvärr så har min dag blivit totalt kaos, men men.. Nu så kommer mitt bidrag som jag hämtat bland alla mina bilder.  🙂

Härliga färger eller hur?

Några rullar har det blivit och jag antar ni förstått vad detta är för rullar? Dessa rullar kallas då varp och man använder dessa för att kunna väva i vävstolen. Utan dessa så blir det inget – Det är dessa som man ser är uppspända i vävstolen  och vi pratar extremt många meter, då beroende på vad man väljer att göra. Allt från mattor eller traslöpare, gardiner, pannlappar eller grytunderlägg, man kan välja att höra badlakan, handdukar, disktrasor, plädar, eller kläder.
Men det man bör tänka på är att ha rätt varprullar – Bomull för mattor är inte samma som till handdukar eller gardiner osv..  Med andra ord.. Tunnare eller grövre varp.  Där har ni fått en liten beskrivning och med det så finns det många olika varp sorter, lika som när man stickar något.

Jag önskar er alla en trevlig helg och en mysig tredje advent! 🙂

 

10 thoughts on “Färgsprakande Fredag #31

 1. LillaSyster says:

  Vilka härliga rullar =) man blir verkligen glad av att se dem. Tack för länken och tack för att du är med. Ha nu en fin helg!

  • Åsa says:

   Tack snälla för värmande ord! 🌹
   Tack själv för en härlig utmaning med alla dessa härliga färger🌈 som förgyller Fredagarna och även helgen!

   Önskar dig en härlig helg!
   Kram

 2. BP says:

  Dregel, dregel, dregel! Helt underbara färger och de flesta kvalar med bred marginal in till mina favvo färger. Du verkar vara ett riktigt proffs. Har du egen vävstol, eller finns en sådan i din förening. Här finns det faktiskt en vävstol, men då jag inte kan väva, har jag inte ens en aning var den ligger – ooooops!

  Hoppas du visar upp dina alster vartefter. Ska bli jätteskoj att se vad du har tillverkat:-)

  Och färgsprakande var det verkligen här hos dig!

  • Åsa says:

   Tack snälla för dina värmande ord!🌹
   Ja jag lovar att visa upp allt eftersom jag gör något. Jätte trevligt att du har sådant intresse för vävning även att du ej väver själv. Jag hoppas du kan få upp din vävstol och då försöka ändå 🤗
   Men just nu så är min vävstol i föreningens lokal tom, hemma har jag en liten vävstol “Liten Karin”detta pga att jag inväntar svar om Höft o Knä operationerna. Läkaren ansåg det så illa att det inte är tid att vänta ut detta längre.. väntar på hans samtal för att få tiden nu bara.. Läkaren lovade att det skulle ske i Januari/Februari.

   Önskar dig en härlig helg! 😀

 3. Paula Merio says:

  Wow så duktig du är! Jag har aldrig försökt väva, det ligger inte för mig, men jag har alltid beundrat dem jag träffat som vävt. Minns särskilt när väldigt många flyktingar kom till vår by 2015, många kvinnor som inte kunde engelska och som vi försökte hjälpa till en dräglig tillvaro. Många av dem var duktiga på handarbete, och fann glädje i att lära sig väva. Trevlig tredje advent från pörtet

  • Åsa says:

   Tack så mycket! Du skall se att med min kunskap och med förklaring så kommer du snart att kunna väva du med, inte bara beundra detta 😀 Kan alltid hoppas!

   Kram

 4. Åke says:

  Kaos kan vi alla få. Varp är nog det enda jag kan peka på en vävstol vart det sitter 🙂 Det är så en annan vill börja väva när man ser så många glada och trevliga färger det egentligen finns att bädda in. Fortsätt visa upp dina alster. Du får ha en fortsatt trevlig lördag.

  • Åsa says:

   Tack snälla.. Jo nog är det så att alla kan få total kaos – ett tag trodde jag nästan att detta skulle få komma upp på Lördag, men då skulle jag skämmas kan jag lova! 🤦

   Vad trevligt att du känner så med färgerna på varpen.. Kanske får jag även dig att börja med detta?
   Kan berätta att det är många män som väver och kan upplysa att dom är otroligt duktiga- inga nybörjare där inte.. Dom väver mattor av det extremt stora modellerna, nu pratar vi mattor som ligger i Kyrkor och Slottsmiljö.
   Då ska jag berätta att både varp och vävtrådar är av de mindre laget och att väva med så smått tar normalt väldigt lång tid. Dessa herrar har satt upp en anordning som hjälper till med att skjuta skytteln fram o åter för att förenkla jobbet.
   Men det kräver noggrann övervakning så inget blir fel! 😉

   Nu undrar ni säkert om jag gör detta – Nej jag kör manuellt!

   Jag anser att ett handarbete ska man göra helt själv, utan hjälpmedel som gör själva jobbet att bli en Matta, Duk, Gardiner osv..

   Då kan man ta åt sig äran att man själv gjort detta.

   Eller vad anser du?

   Önskar dig en fin Lördags kväll! 😀

  • Åsa says:

   Kaos är aldrig roligt, men ja tack och lov så löste det sig till slut! 🙂 Varp rullarna kan man ha i vilka färger man önskar själv! Vilket är toppen om man skall väva något speciellt! 😀
   Kram

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.