Hoppa på tåget #Fru fortuna

VEM ÄR FRU FORTUNA?

Fru Fortuna är enligt den romerksa mytologin slumpens och lyckans gudinna. Hennes släktskap är osäkert men i allmänhet sågs hon som dotter till den store guden Jupiter.

När Fortuna avbildas har hon ett horn i ena handen och ett roder i andra. Från hornet rinner det ibland pengar och rodret ska symbolisera att hon styr över ödet. Hon står oftast på ett klot vilket ska symbolisera lyckans obeständighet. Fortuna kan även ses med en bindel för ögonen och ett hjul. Hjulet har då samma symbolik som klotet.

I grekiska mytologin motsvaras Fortuna med guden Tyche men egenskaperna är i stort sett identiska.

Det var lite kort om vad Fortuna står för..

Idag är det ordet Fru Fortuna som våran lokförare Åke bestämt att vi skall förtydliga – Men här ska sanningen fram att  jag fick googla då jag var lite osäker på vad det riktigt innebär…
Men sagt och gjort så kan man välja mellan spel och något man blivit väldigt glad över, spel är inte min starka sida så det blir istället att berätta om min Älskade (RIP) lilla hund Sammy..

Det började med att min son ringde mig en kväll, då för väldigt många år sedan och frågade om jag var intresserad att vara hundvakt åt en kompis till honom.. Då redan dagen efter.. Det visade sig att kompisen skulle ut på en spelning där hon då var sångaren i bandet – Detta var till Lysnatta dom skulle spela – Jag sa att ni kan komma hit med den lilla krabaten så ser vi om det fungerar oss i mellan. Min tanke var att om hinden tyr sig till mig så kan detta fungera riktigt bra, men är det en hund som verkligen inte är samarbetsvillig då kommer detta bli en mardröm att ha hand om den i två dagar.
Men sagt och gjort både min son och kompisen kom med den lilla vovven och vad händer tror ni? Japp jag föll pladask för den lilla krabaten – Men var tvungen hålla band på mig själv för att se vad hunden ville och känner.. Men det var överraskande samma där, den lilla kom direkt och gosade och ville leka om vartannat.. Japp så enkelt var det. Hon lämnade honom direkt så hon kunde förbereda sig inför spelning och resan dit mm.. med andra ord blev det tre dagar istället, men det gjorde inte mig något.
Efter det blev då återlämnandet som visade sig att lilla Sammy tvekade lite på om att åka, men då man sa “ska vi åka bil” då blev det fart .. Det gillade han nämligen! Ja happ.. så var den helgen över och han var åter med sin Matte igen.. Det tog inte så lång tid till nästa sväng hon behövde hjälp igen.. så då var han åter tillbaka och vi mådde så gott båda två! 🙂

Efter att jag haft honom ca 3 gånger så kom då en dag hon frågade ifall han kunde få bo hos mig i en vecka då hennes vårdtagare (Hon jobbade som personlig assistent) skulle åka utomlands då i en veckas tid. Eftersom hon ej kunde ta med sig Sammy på en jobbresa, så mitt svar blev såklart – Ja visst får han stanna här när du måste åka iväg med jobbet! Glad blev ju jag att få njuta tillsammans i en hel vecka med lilla Sammy – Oj vad vi skulle mysa och må gott!!

När hon väl kommit hem från denna resa och hon åter kommer hem till mig, då för att hämta hem lilla Sammy – Vilket jag var inställd på.. Istället frågar hon mig OM han kan få flytta in här och bo här med mig, hon tyckte att vi passade så bra tillsammans och att Sammy var ett bra sällskap för mig…
WOW… Vad svarar man  på något sådant? Ja absolut kan vi prova på och se hur det går då med dotterns astma, ifall det fungerar bra så kan han få bli bosatt på heltid hos mig/oss.. Så sagt och gjort hon hämtade alla hans leksaker och bädden och andra hans saker som var hans i bilen.. – Hon hade förberett allting inför att hon åkte hit – för att som jag trott hämta hem honom. Men nu istället blev han min/våran hund. <3

Då hon var till Irland för att hämta hem andras hundar på beställning då åt Hundar utan hem
När hon var där på Irland så fann hon lilla Sammy, som hon blev så förtjust i att hon valde att adoptera honom. Då mot den summan det kostar att ta en hund från Hundar utan hem.. Men eftersom hon var den som hämtade hem andras hundarna så fick hon det en aningen billigare. 😉
Då jag frågade henne vad detta kostar mig, för jag vet det inte är gratis med att köpa en hund. Jag har haft två hundar tidigare..
Men hon ville inte ha en krona, för henne var det viktigaste att Sammy får ett för alltid hem och att han får det bra hela livet! Men istället så sa jag att de gånger jag behöver hundvakt så får du istället hjälpa mig då, de gånger du kan och det blev våran deal!
Men ja vem gick inte på moln och var ständigt glad över att få äga en hund igen, för hur än det är så är hunden människans bästa vän i alla lägen! Dom följer dig vart du går, de vill behaga dig hela tiden och de ger så mycket kärlek, ömhet mm.. Är man dålig/sjuk på något sätt så är det hunden som finns vid ens sida, de ligger med en i sängen och tröstar och värmer en till 100%. Dom har en förmåga att känna på sig om något är på väg att hända med en själv då innan det händer. 🙂
Det tråkiga med husdjuren – det är att de går undan när de själva mår dåligt. De visar inte sitt mående.. Men en stor glädjespridare är dom i alla lägen!

Detta är verkligen en solskenshistoria på hög nivå, eller vad säger ni? Jag fick en så fin och härlig vän genom den värsta tiden i mitt liv! Han blev hela 17 år gammal, min lilla älskling!  Han fick somna in den 24 Oktober 2023 pga sjukdom. <3


Tack för alla dom fina åren vi fick tillsammans, alltid älskad och aldrig glömd!! <3 <3

Alla resenärer till Hoppa på tåget kan man hitta hos Lokföraren Åke, så vill man kliva på tåget så kan man absolut besöka hans sida och där få mera information. 🙂
Jag önskar er alla en trevlig resa med tåget idag, för det är strålande sol med en klarblå himmel och runt nollan i temeraturen. 😀

12 thoughts on “Hoppa på tåget #Fru fortuna

 1. Ingrid says:

  Vilken underbar historia du delar med dig av!
  Där hade säkert Fru Fortuna ett finger med i spelet – Sammy fick ett god matte och fint liv och du fick en god vän. Jag förstår att det var sorg när han blev sjuk och måste lämna dig. Hoppas att du kanske en dag hittar en ny liten kompis.
  Trevlig helg!

  • Åsa says:

   Tack snälla för det fina orden! 🙂
   Jo man vet att med husdjur är detta en tid på lån.. Men det är något man aldrig vänjer sig vid att de lämnar oss en dag. Visst är jag sugen på att skaffa en ny vän, men det får allt vänta tills mina operationer är gjorda, även så rehab tiden är klar. 🙂

   Trevlig helg!

 2. Åke says:

  Underbar story om din kära Sammy. Kul att du ville ta upp den till detta tema. Du ser ju själv att tänker man till går det mycket att berätta om ihop till Hoppa på Tåget tex. Fru Fortuna fick man ännu en lektion om och tack för den, det här med guden Tyche var ju något nytt för mig 🙂 Fina bilder på ditt lilla hjärta som jag hade turen att få träffa några gånger. Det var en fin hund det såg man på långt håll. Tack för att du steg ombord och bugar för länkarna.

  • Åsa says:

   Tack för din fina feedback! Jo du hade turen att få träffa min lilla sötnos 🙂 Han var lekfull in i det sista.. Jag ser honom varjedag flera gånger per dag, vilket är skönt att ha en så stor tavla på väggen! Under den står ju urnan med den stor ängeln som jag tänder varje kväll! 🙂

   Önskar dig en fin och trevlig helg! 🙂

 3. LillaSyster says:

  Underbar historia. Visst berikar de våra liv, gäller ju alla våra pälsklingar. Det vill till att njuta av varje dag de finns i våra liv och se till att de har det bäst. Just nu njuter jag av att ha Busan sovandes på mina ben, samtidigt som jag ligger och läser / läspaus med att kolla in dagens bloggar. Ha det gott!

  • Åsa says:

   JA jag håller med om detta med våra pälsklingar i allra högsta grad! 🙂 Det är så härligt när man har dom nära sig så ta vara på varje sekund av det 🙂 Saknade är ännu stor efter min lilla Sammy.. Men livet går trots det vidare!

   Ha en fin helg! Kram

 4. BP says:

  Du har så rätt, det var verkligen en så fin solskenshistoria. Tänk att slumpen ibland för äkta lycka med sig. Kul att ni fick så många år tillsammans. 17 år är ju riktigt “gammal” för en hund, eller…

  Stort tack för att du delade med dig av den fina storyn:-)

  • Åsa says:

   Tack så mycket BP! Ja det var riktigt härligt att få honom i mitt liv just då, för jag hade det väldigt tungt då och detta blev min vändpunkt! Nu är 17 år en hög ålder för en hund – beroende på raser, eftersom han hade Terrier i sig blandat med Pomerian så är just Terrier den som är långlivad. Men hur som hellst så var han några år redan då han kom till Sverige.

   Önskar dig en fin helg! 🙂

 5. Paula Merio says:

  Vilken gobit han var lilla Sammy ! Det var nog meningen att ni skulle finna varandra! Och ni fick många år tillsammans, är så glad för din skull. Saknar du inte hundkompis nu? Har du några planer på att skaffa en hund till? Jag kommer inte att skaffa fler, men kan tänka mig att hjälpa till precis som du gjorde med Sammy i början, om någon jag känner behöver hjälp. Vilken fin berättelse som berörde mitt hjärta!

  • Åsa says:

   Tack det var han verkligen!! 🙂 Har tänkt på detta många gånger just att det var meningen att vi skulle hjälpa varandra.. Visst saknar jag en hundkompis väldigt mycket, men som läget är just nu med kommande operationer med artros i både knä och en höft, samt en påbörjad i andra höften så är det inget bra läge just nu att skaffa någon ny hund. Nu måste jag tänka på att reparera mig själv först. Men ja när allt är över så börjar jag nog om igen med att hjälpa till om nån behöver ha rastning, för det är detta att komma ut igen och få sin dagliga dos av promenader och socialt umgänge med andra med hundar som gör en pigg och glad! 🙂

   Hoppas det går bra med lilla Daniel, jag håller tummarna att ni får njuta länge till! 🙂

   Önskar dig en fin söndag! 🙂 Kram

  • Åsa says:

   Tack så mycket! 🙂 Fru Fortuna står ju för spel och glädje, med anledningen jag valde detta om min lilla älskade hund, som tyvärr inte är med mig längre – VAr just att han skänkte mig sådan glädje med livet!

   Önskar dig en fin Söndag! 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.