Hoppa på tåget – Kamera

Då var det dags för min första gång med att hoppa på Åke`s tåg, jag tar plats i en av vagnarna  ch det blir intressant att se vart han kör oss fram genom vårt fina land.. Detta blir en spännande resa tror jag, men jag hoppas på att fer tar plats i vagnarna! 🙂

Hur som hellst så började min karriär med en kamera redan som liten, jag var väl ca 6-7 år när jag började ta bilder med en sådan gammal kompakt kamera med de gamla kuber till blixt man satte ovan kameran.  Men till saken var att min Pappa som gillade ha med kameran jämt hade en på den tiden finare kamera som jag tog alla chanser att ta bilder med. När jag väl blev äldre fick jag låna den  ganska ofta.. Men han vägrade släppa den ifrån sig helt så han köpte Kompakt kamera med 16x zoom, om jag minns helt rätt var det en Olympus. De blev min andra kamera och den följde mig i många år sedan. Till slut så då jag hade flytta hemifrån och bott för mig själv och även bildat familj, så var det då dags för en uppdatering till en Nikon P100 Coolpix med 26X zoom. Denna fick då hänga med förutom ex antal mobiltelefoner som hade bra kamera – Från att man började med smartphone har det varit både Iphone och Samsung Galaxy S8 ch vidare uppåt till den jag har idag som är en Samsung Galaxy S20FE 5G.

   
Här ovan är då min första Nikon P100 Coolpix.. antalet år den varit med minns jag inte… Många år har det blivit! 🙂

   
Här är då det nya tillskottet hos mig sedan i våras då jag tog och klev upp till en Nikon Z6 – Detta är klart det bästa kamera köp jag gjort!
Denna var i bra prisklass och den tar lika bra bilder som en Z9 även att den har ytterligare en processor så den jobbar snabbt. Men att betala en hel förmögenhet bara för att ha en “status” kamera – Nej tack!
När jag hade köpt denna så ansåg jag att en FTZ adapter är ett nästa steg för att kunna använda alla objektiv som Nikon har i sitt utbud och med detta menar jag alla som ej har Z seriens fattning kan även användas på denna med adaptern.

För att säga att om du går i tankar att byta upp dig från en Nikon D7200 så sälj inte ut alla dina objektiv – Har du ett favorit så behåll det och köp FTZ adaptern och kör med ditt favorit objektiv på din nya Z kamera! 🙂  Lycka till med era val med kamera byte mm.. Tack för mig! 😀

Därmed önskar jag alla en  trevlig resa med tåget denna lördag och fram till nästa helg!  💕

10 thoughts on “Hoppa på tåget – Kamera

 1. Åke says:

  Åhh tack Åsa för att du ville kliva på och din story går helt in i mitt hjärta 🙂 Vi alla som älskar detta med kameror har ju en start liksom 🙂 Jag tror Stefan kommer att “nappa” på dina tips om adapter, jag skrev det till honom och beskrev att du lånat från mig innan du vet vad du skall ha. Jag sitter ju i samma sits liksom. Att utbyta tankar ingår i mitt koncept typ. Alla är vi nybörjare en gång. Tänk när man stod där: Vad ska jag börja med? 75 startade jag med Pratica ny från Timrå Foto., många objektiv passade på dom. Sedan vart det Nikon och Canon på 80 talet. Min Canon låg på en slör utanför Ulvön i durken och sög åt sig haver; halva rullen blev liksom knäpp 😉 Saltvattnet förde objektivet och kameran till de sälla jaktmarkerna. De hade passat fint i mitt kameraskåp nu ja 🙂 Tack för länken och en rolig start för dig. Jag har förresten hjälp två fruar som skulle köpa kameror till sina män, de hade ledsnat att fråga på sajter… det roliga var att bägge två inte samtidigt skulle till Afrika och en skulle fylla 50 och den andra 65. Prislappen hade noll betydelse för båda. Jag rekommenderade kompaktkamera typ coolpix från start för den yngre mannen men det avvisade frun direkt. Den ene gick det lätt för men den andra kom upp från Uppsala och fick en special dag med mig. Ja tänk dig ljuset på savannen 🙂 Hur resultatet och bilderna blev, ja vad tror du 😉 Jag nöjde mig att de fick starta med två liknande mina zoom jag använder, med lite bättre ljusinsläpp. Jag tog ju inte ut några billiga Nikon kameror. Dom hade lyssnat och kört på mina rek om program och vid andra förhållanden på Auto. Det var ju ljuset jag var mest rädd för att de skulle misslyckas med. Dom båda var ute i tid halvåret före så övningsuppdrag fick redovisas innan start 😉 Det var tur att inte ena frun lämnade över kameran samma dag han reste hängandes kring halsen som hon ville 🙂 Ja om man studerar fototidningar från hela värden och pluggar ut på nätet… ja allt ser så himla jätte enkelt ut 😉 En fortsatt trevlig lördag och tack för länken 🙂

  • Åsa says:

   Tack snälla för din fina berättelse! Ja som sagt alla är nybörjare en gång i livet, men sedan även på olika kameror såklart. Att sedan finna alla inställningar och de finesser som är dolda i kameran är heller inte det enklaste, men jag måste säga att jag fått en del bra tips från olika personer med just denna z serie och ju mer man håller på dessto mer hittar man! 🙂

   Trevligt om man kan hjälpa varandra med de olika tipsen och även i att välja en bra kamera. Jag är som öppen att ge mina referenser om vad jag tycker, men jag tror det gått fram en del iaf?

   Kram

  • Åsa says:

   Absolut inget fel på D7200 det är en bra och stabil kamera, det var mera för den som funderade på en update som jag skrev som jag gjorde:)

 2. LillaSyster says:

  Tänk vilken utveckling vi varit med om…..att ladda kameran med film och blixtar till att noga välja motiv för att inte “slösa”. Idag bränner man av 10 bilder och sparar en till priset av gratis=)
  Ha en bra lördag!

  • Åsa says:

   Oh ja det är stor skillnad på förr och idag.. På den tiden jag då lånade min Pappas kamera som han valde ha dia bilder då han framkallade sina rullar.. Men den var en jättebra kamera där man fick ställa in objektivet manuellt! 🙂

   Idag är allt än mer en djungel i systemkamerans värld, innan man funnit alla bra inställningar – Tycker att man blir aldrig fullärd, utan mera lärd med tiden. 🙂

   Ha en fin Söndag! Kram

 3. BP says:

  Kul att du också hoppar på tåget:-)
  Precis som Åke så är du ett fotoproffs. Ni kan det där med fotografering och val av kamera. Och det syns ju klart och tydligt på den höga kvalitén som era bilder har.
  Så temat “Kamera” är ju som klippt ock skurit för er:-)

  • Åsa says:

   Tack snälla för dina härliga ord! Men v båda är amatör fotografer och för egen del finns mycket ännu att lära – varav jag är så tacksam att få många bra tips från en mästare som Åke! 😀 Han har hållit på väldigt länge i jämförelse mot mitt fotande med systemkamerans värld. En Nikon P100 Coolpix är ett halv fabrikat till systemkamera, då den har inbyggd zoom som en kompakt kamera. Men med den kan jag få väldigt fina närbilder på månen som mm..

   Men vi är inte ensam om att använda systemkamera.. Många gör det fortfarande även att mobilens kameror gör det så enkelt för oss då den alltid finns med oss när vi är ute! Tyvärr så har Power, Elgiganten mfl slutat sälja Systemkameror då det är mobiler de satsar på till 100%, så enklare saker kan man köpa till sin systemkamera på dessa affärer, men inte ens ett objektiv går att införskaffa hos dem. Väldigt trist anser jag.. idag får man beställa om man inte bor nära som exempelvis Cyberphoto eller nån annan bra fotoaffär..

   Ha en fin söndag, så ses vi på skyltsöndagen! 🙂 Kram

 4. åsa says:

  Tack för Din kommentar i min blogg 👋 så Du befinner Dig oxå i Klyktattarland nästgårds med Åke 😄 Sundsvall är en av de stöder längst Norrlandskusten som jag har haft ett förhållande med 😜
  Nåväl nu till Hoppa på tåget 🚂 sedan jag rankade med min systemkamera så är mitt objektiv inte riktigt piggt, det blev inte svårt skadat men bildernas kvalite blir sämre ☺️ det är nånting med linsen… jag hade hoppats på en julklapp från kamera-tomten 😅 ha en fortsatt fin söndag

  • Åsa says:

   Tack själv för din kommentar! 🙂 Stämmer bra att jag med är Norrlänning och inte allt för långt ifrån Åke, även att han bott nästgårds från där jag bor idag.
   Vad roligt att du haft ett förhållande med Sundsvall, är det länge sedan?

   Vad tråkigt att ditt objektiv tog skada, såg något om en liten olycka. 🙁 Men det finns alltid nya objektiv om så begagnade att köpa, det är kostsamt att köpa sprillans nytt. Det finns så många fina begagnade! 🙂 Men självklart kan man önska sig ett nytt eller ett presentkort så man själv får bestämma vilket man vill köpa!

   Ha en fin vecka! 🙂 💕

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.