Hoppa på tåget #Nubbe sill eller vaddå? (Midsommar)

Då var det dags att kliva ombord på Åkes Tåg för dagens utmaning! 🙂

Lokföraren har tänkt att vi skall skriva om Midsommar och vad man har som ev tradition eller inte..
Men vanligen har min Midsommar sett ut på följande sett.. Man kliver upp ganska tidigt och man går och börjar plocka blommor och björkar för att göra det fint dagen till ära, vi har alltid lövat ingångarna till ytterdörren och balkongen, i viss mån beroende var man är även infarten..

Vi ordnar med mat och kvällen innan har vi marinerat köttet så det får dra i sig kryddor inför grillningen för det har alltid varit på vårat bord på Midsommar, men även så sill o nubben – vilket är ett måste i vårt gäng! (Utom för dom som kör bil då)

Men efter att vi smyckat och lövat osv så gör vi oss redo att gå på Midsommarfirande med dans Midsommarstångs resande, fika och lek för barnen. vilket kan se ut så här.. Här reser de midsommarstången på  Njurunda Hembygdsgård som ligger i Klockarberget-Njurundabommen, nära där vi hade våran stuga, så det är gångavstånd för att gå att fira! Denna tradition hade vi alltid så länge barnen var mindre, fram till de absolut ville roa sig på egen hand med sina respektive och vänner, då var det inte riktigt lika kul att vara med familjen på samma sätt.. De var med en stund sedan åkte dom vidare. (Minns hur det var när en annan var ung, exakt samma sak – eller hur?)

Njurunda hembygdsgård

Dags för mat på Midsommarafton i fd stugan 🙂
Det är ingen midsommar utan jordgubbar! 🙂 

 

Önskar alla en härlig avslutning på Midsommarhelgen och en trevlig början på veckan! 🙂 

10 thoughts on “Hoppa på tåget #Nubbe sill eller vaddå? (Midsommar)

 1. Åke says:

  Nej, det är inte midsommar utan jordgubbar. Tyvärr är våra inte mogna än, men jag hörde att priset var 150 kronor för en liter i byn… Osten och pionerna kompletterar din uppradning perfekt, och även snapsen var helt okej. Snygg dukning och passande duk, är det en vaxduk? Jag uppskattar och gillar detaljer i bilder, de säger så mycket. Som den nyklippta gräsmattan du visar, och vedbodens dörr som står öppen för att vädra, kanske en gäststuga, och utedasset till vänster. Hur långt hade ni till älven, Ljungan? Ett mycket fint bidrag till ‘Hoppa på Tåget’, och tack för länkningen. Krya på dig // Kram.

  • Åsa says:

   Helt rätt.. ingen midsommar utan jordgubbar.. Ja jordgubbarna blir sena denna sommar pga kylan på nätterna och även dagtid har det inte varit så varmt ännu.. några dagar tidig vår hade vi bra med varma dagar, men det var allt. Men nu kommer mer värme har de lovat, hela 30 grader är på väg hit! Det behövs för att växterna skall växa på bra.. Mina luktärtor är ännu små bebisar.. Normalt brukar dom klättra högt denna tiden.. Det behövs rejält med värme och även på nätterna bör det vara runt 20 grader. 🙂

   OJ OJ det var dyrt för jordgubbar med 150kr/litern.. Men gissar att det var på självaste midsommarafton?
   Jag köpte jordgubbar dagen innan då två liter för 120kr dvs 60kr/litern då nere på torget i Timrå.

   Du har till viss del rätt vad det gäller byggnaderna på baksidan, det till vänster är utedasset, mitten byggnad är Dusch/Bastu och den högra är garaget med dörren öppen – det är ett dubbelgarage med vanlig dörr bredvid garageporten. Däremot Vedboden är baksidan av garaget med en dörr på vardera sidan som brukar öppnas så det får vädras så det blir torrved att elda inne i kaminen. Sista byggnaden syns inte i bild men den är mellan den högra stolens ryggstöd och garaget – dvs en timrad liten stuga som var sovstugan och ett förråd som är ombyggt till vanlig toalett och tvättställ och med Tvättmaskin men ingång till sovdelen och en egen ingång utifrån med, smidigt och bra. På andra sidan den timmrade stugan är ett förråd kvar 🙂

   Från stugan till Ljungan var det ca 20 meter – Det var endast den lilla privata vägen som passerade bort till grannen.. Vi fick besörja vägen själva mot att vi fick ett vägbidrag för den till en liten slant att underhålla för badgäster. Men efter badstället satt en vägbom som var låst med skylt om “Privat väg, endast med tillstånd”.
   Men som alla vet bryr sig folk inte om skyltar osv.. De bryter mot det mesta – De var så fräcka att de parkerade på vår tomt – allt för att kunna gå ner och bada.. Därför kom denna vägbom på plats, bland annat.. all övrig tid buskördes det jämt där.. Vi hade polisen nere ofta ör att få ett stopp på allt busliv och att de bröt mot skyltar osv..

   Önskar dig en fin vecka!
   Kram

 2. LillaSyster says:

  Jordgubbar är ett måste på midsommar och även en bra tid nu efter =) Fint med traditionen att löva ingångar – det gjordes när jag var liten minns jag nu. Ha en bra ny vecka!

  • Åsa says:

   Tack Lillasyster! 🙂

   Ja jordgubbar hör midsommaren till, samma med sill o nubben.. 😉

   Vissa saker sitter i ryggmärgen att man måste ha på midsommar oavsett man är hemma eller borta!

   Tidigare när jag hade häst och vi firade midsommar på den tiden min Farmor levde – Då på logen hemma hos henne.. Då bodde jag hos henne hela somrarna och transporterade hästen dit. Det fanns även en gammal skrinda med trähjul med ekrar av trä och jag lovar att varje gupp kändes.. Men denna skrina putsade och målade och smörjde jag upp, med viss hjälp så den såg ny ut igen, samma med helgdags selen som jag bytte allt läder och slipade till skaklarna på.. Det fanns en vardags sele med, det var väldigt viktigt att använda rätt sele förr i tiden – Den blev som ny igen, tack vare Hanngrens sadelmakeri i Sundsvall. https://www.hanngrens.nu/sida/1117/Hem
   Dom unde verkligen sin sak kan jag lova! 🙂

   Men den vagnen lövade jag och sedan körde jag med denna på midsommar så alla barnen i byn kunde åka med häst o vagn – Det var uppskattat av alla som bor efter vägen där Farmor bodde..

   Det pratas än idag om detta då jag körde genom byn med häst och vagn och bjöd alla som ville på en åktur då på Midsommar!

   ack vilka minnen som dyker upp.. Trevligt och kul hade vi på den tiden.. Obs!! Tiden var när jag själv var tonåring 😉 Dvs det är många år sedan nu..

   Önskar dig en fin vecka.. Värmen kommer nu har dom lovat – ca 30 grader! Härligt <3

   Kram

 3. BP says:

  Ett riktigt traditionellt midsommarfirande, där majstången och förstås jordgubbar är givna. Sedan tycker jag att vasen med de fina hortensior är en bonus. Så vackert!

  • Åsa says:

   Tack så mycket Stefan! 🙂

   Det var en härlig läsning med fina bilder hos dig! 🙂

   Önskar dig en fin vecka! 🙂

 4. Anki says:

  Trevligt med traditioner … vi hade såna förr, men numer behöver jag inte göra något, utan sätter mig vid dukat bord 🙂
  Jordgubbarna är det viktigaste … ja, om du frågar mig alltså.
  Kram

  • Åsa says:

   Ja visst är det trevligt med traditioner, men detta var som sagt förr då vi hade stugan och barnen var yngre och bodde hemma – Numera är det sällan vi gör något tillsammans då alla har sitt och firar på olika håll.. Numera gör jag mest för egen del och det händer att man umgås med kära vänner några timmar och sedan hem.
   Vad det gäller jordgubbar så anser jag det ett måste på midsommar.. annars är det ingen riktig midsommar känns det som.

   Kram

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.