Hoppa på tåget #Retro

Då var det åter dags för att hoppa på tåget med våran Lokförare Åke som tar oss genom land och rike med Retro i bagaget! 🙂

Ordet retro kommer ursprungligen från latin, ordet betyder bakåtblickande. Retro syftar på att inspireras av eller intressera sig för en tidigare eras trender. Vi använder ordet som ett samlingsnamn för en viss inredningsstil. När du inreder i retrostil syftar vi på 50-, 60- och 70-talet.

Retro syftar på att inpireras av eller intressera sig för en tidigare eras trender, moden eller teknologi. Man talar till exempel om retromode, retroanu, retrobilar och retrodatorer. Den som gillar det som är retro kallas för retrofil, och behöver inte själv ha varit med om den tid som favoriseras.

Jag bjuder upp med ett gammalt porslin som mina föräldrar hade och som jag har kvar delar utav – även små kaffekoppar med fat finns. Men jag nöjer mig med Tallrikar, Djup tallrikar och Uppläggningsfat och två Skålar.


Önskar alla en härlig lördag! 🙂

16 thoughts on “Hoppa på tåget #Retro

 1. Åke says:

  Förr kunde dom tillverka porslin. Så vacker gul nyans dessutom. Jag antar att du vårdar det ömt och kanske bara har det framme på söndagar typ. Det är något vist med arvegods.

  • Åsa says:

   Tack Åke! Men ärligt så användes detta porslin ganska ofta.. Mest av mig själv! 🙂

   Jag har även äldre porslin efter Mormor, men det däremot står på hyllan,,

   Ha en fin lördag! 🙂

  • Åsa says:

   Tackar så mycket!

   Ja denna service fick jag utav min Pappa då dom hade så många efter han träffade sin nuvarande sambo – 1976. Vilket hon flyttade in hos oss ca ett år senare och hon hade minst två uppsättningar porslin serviser.. Det blev för mycket och med tiden så fick jag detta av honom då jag flyttade hemifrån! 🙂

   Önskar dig en fin sommar! 🙂

 2. LillaSyster says:

  Färgsprakande porslin hos dig=)
  Helt rätt att använda det tycker jag. Ha en fin kväll!

  • Åsa says:

   Tack Lillasyster! 🙂

   Jag har svårt för att låta serviser bara stå i ett skåp bara och inte användas mer än kanske 1-2 ggr/år

   Vad är det bra för? Har jag så används det flitigt! 🙂 Även om det är ett finare så används det på helgerna! 🙂

   Kram

  • Åsa says:

   Tack Christian!

   Ja nog minns jag med alla dessa färger som var på den tiden 😉
   Vad kul att du tycker det ser ut som plast, det har jag aldrig hört förut.. 😉

   Önskar dig en fin sommar! 🙂

 3. BP says:

  Det porslinet är helt i min smak. Det är ju orange, som är en av mina favo färger. Servisen ser ut att vara Arabia, eller. Hur läcker om helst:-)

  • Åsa says:

   Tack så mycket! Kul att du gillar mitt porslin 🙂 Men detta är Primula – Gustavsberg och det är Stig Lindberg som är Designern 🙂

   Trevlig lördags kväll! 🙂

 4. Paula Merio says:

  Underbart porslin, i min favoritfärg! Jag har en gammal servis efter min mormor, men den är äldre än retrotiden, förmodligen från 20-30tal. Alla delar är inte kvar men häftig soppterrin och snygga serveringsfat förutom vanliga tallrikar varav två är i ständigt bruk här hemma trots nagg i kanterna. Vem har väl inte något litet skönhetsfel? I Japan har jag läst att man tar vara på trasigt porslin, man lagar det och anser att det är finare än det som är felfritt. Kul!
  Snällt av dig att hjälpa Åke som hamnat lite på efterkälken!
  Ha en solig söndag

  • Åsa says:

   Tack snälla för dina fina ord! 🙂

   Jag har oxå en servis efter min Mormor som är väldigt gammal även den med en stor del som jag misstänker att det kan vara ev soppterrin, jag kanske skriver om den vid tillfälle..
   Däremot har jag aldrig hört om att Japan tar vara på trasigt porslin och lagar det, men det är en toppen idé. Sverige slängs det för mycket i onödan anser jag!

   Tack för din omtanke med att jag hjälpte Åke med tävlingen! 😀

   Önskar dig en riktigt fin sommar! 🙂
   kram

 5. Nalta Norrland says:

  Fint porslin 🤩 förr gjorde de hållbart porslin tänkt att hålla en livstid och mer därtill.
  Jag gillar färgen 🤩
  Jag har lärt mig skillnaden på retro och vintage av detta Hoppa på tåget.

  • Åsa says:

   Tack så mycket Nalta! 🙂
   Ja det är stor skillnad på porslin från förr och nutidens porslin, precis som du skriver så gjordes allt förr rejält för att hålla livet ut.. Jag gillar med detta porslin väldigt mycket, även att jag är otroligt trött på detta senaps gula färgen. Det passar inte in hos mig riktigt med tanke på färgvalet som finns i mitt kök efter jag målade och tapetserade om mitt kök.
   Vad härligt att många lärt sig skillnaden på Retro och Vintage med att vara med på “Hoppa på tåget” 🙂

   Önskar dig en härlig sommar!
   Kram

 6. Äventyret Framtiden says:

  En fantastisk samling av porslin, Det ser nästan oanvänt ut men jag läser här ovan att du använder det rätt så ofta. Härligt .
  Sent omsider kom jag på Retro-besök!
  Ha det gott-kram!

  • Åsa says:

   Tack så mycket!

   Hoppsan.. men skulle ni se det på nära håll så ser man att det är väl använt.. Men då jag inte har så mycket förvarings möjligheter för en massa Retro och vintage som jag gillar, så har jag endast detta och en servis efter Mormor som är ännu äldre. Jag är som osäker på vart tallrikar, djuptallrikar tagit vägen? Men de är garanterat nedpackade någonstans? Det jag har inne här i köket är kaffekoppar med fat och assietter.
   Ja jag har svårt att förstå varför man köper ett porslin servis som bara skall stå och vara snyggt i ett ev vitrinskåp.. Till vilken nytta är det? Gjorde man så för att visa sin status förr? Fattiga och rika?

   För mig är en servis porslin till att användas.. inte att titta på. Har bättre saker att lägga pengarna på anser jag..

   Förr köpte jag vitt porslin och handmålade själv, jag tror nog jag haft kaffekopparna här på bloggen, troligen på Färgsprakande fredag. Men funderar på att skriva om dessa vid annat tillfälle nån gång framöver!

   Önskar dig en underbar sommar!
   Kram

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.