Dygnet före..

Bilden är från 2018.

För att detta skall bli rätt så får jag backa till Fredag 20/10, när jag får ett samtal på tidig förmiddag efter att varit hos veterinären för några dagar sedan och lämnade blodprover och urinprov från min älskade livskamrat.
Detta samtal hade jag gruvat mig varje dag för och tyvärr fick jag ett mycket tråkigt besked av veterinären som talade om att provet visade att njurarna har gett upp och att en eventuell behandling skulle kunna ge nån månad mer tillsammans. Efter att jag fått detta besked och med facit i samtalet att det kanske ger oss några månader mera tillsammans – Hur skulle Sammy må av denna behandling? Mer smärta? Att han kanske mår jätte dåligt av behandlingen?
Men efter att funderat ett tag så fick jag lägga mitt ego åt sidan och bara tänka – För hans bästa är det bättre han får somna in.. För jag vill absolut inte att han skall plågas på något sätt och vi har ändå fått väldigt många år tillsammans. Han fyllde 17 år den 1 Oktober 2023. Han kom till Sverige från Irland 2011-07 där han bodde på ett shelter då han var utan ägare och levde vind för våg. Den personen som tog över honom hit till Sverige hade blivit så fäst vid honom att hon köpte ut han därifrån. Men väl hemma här i Sverige så visade det sig att det ej fungerade att behålla honom och där kom jag in i bilden. Började med att jag blev hundvakt en helg och nästa sväng blev när hen var på en resa till utlandet med sin vårdtagare. Hen arbetade då som personlig assistent.. så tiden fanns inte att ge Sammy den kärleken och tiden. Fick förfrågan när hen kom hem från denna resan på 1v om jag ville överta honom på heltid. Jag sa vi tar det på prov och ser hur min dotter klarar av detta då hon är allergiker med astma. Men det gick jättebra så han blev kvar då fram tills nu… 🙁
Den som inte lever tillsammans med honom och ser hur han mår hela tiden, är självklart svårt att förstå varför jag tar detta beslut – Han visar inte att något är felande, han blir som en liten valp när vi kommer ut och speciellt nu när snön ligger på backen där han busar i snön. Det är samma sak om vi får besök så blir han som om han vore en valp, han vill hälsa och små busa och gosas massor. Han söker uppmärksamhet hela tiden. Dit jag går så följer han med osv..
Vissa säger men det är väl inget fel på honom? Han som är så pigg och glad? Ja visst är det så han är pigg och glad den lilla stunden. Men sedan då? När han väl kommer in och det är bara vi igen, då går han och lägger sig, han skakar som om man fryser och han kisar med ögonen till halv öppna ögon och andningen blir ansträngande. Väldiga tecken på smärta, detta försöker han dölja även för mig. Men givetvis så ser jag det!
Förutom ålderstecken som grå hinna på ögonen som gör att han ser dåligt och kan inte se om någon bär en väska/kasse eller att det är en hund, han skäller som om det är en hund och det är även till människor för han kan inte avgöra vad som är vad. Hörseln är otroligt dålig och det är vissa toner som han hör, men ropar man på honom så fortsätter han bara gå och är han lös så kommer han inte på inkallning mm.. så jag slutade släppa honom lös för länge sedan, då jag upptäckte detta i sommras. Han kunde bli påkörd eller att något annat otrevligt händer.
Det bästa för Sammy är att han får somna in och slippa allt detta lidande. Detta kommer att ske Tisdag den 24/10 – 2023, han får somna in här hemma så veterinären kommer hem hit och ger honom två sprutor. Först en lugnande och efter en överdos av sömnmedel. Efteråt när allt är klart, kommer jag lasta med honom i bilen för att åka ner till Krematoriet som är bara en liten bit bort. Ni som följt mig på bloggen har sett mina bilder på soluppgångar och på den fd Vivstavarvs fabriken som ligger ute i havet mellan Timrå och Alnön/Söråker En liten ö del som det går en väg ut till. Där ute är Krematoriet för stora och så djur.
Alla ni som har husdjur förstår säkert hur tungt detta är, att ta ett sådant beslut är aldrig lätt eller trevligt. Men här måste man lägga sina egna känslor åt sidan och tänka på djurets bästa! Mitt motto är alltid – Inget djur skall lida mer än nödvändigt. Är man så gammal som min hund är så anser jag ingen behandling kan rädda honom till ett smärtfritt liv i många år till utan lidande.. Då är man inte mänsklig mot de man älskar så mycket!
Jag vet inte hur pigg och företagsam jag är resten av veckan med att delta i utmaningarna jag är med på, men jag hoppas ni har överseende tills jag är åter i leken igen!

Hoppas ni alla får en fin vecka!

Dessa två övre bilder är från 20218 – Pigg och glad! 🙂

Dessa sista bilderna är från nu.. 2023-10-21

Här är en bild från dagen han fyllde 17 år. <3

Älskade lilla Sammy.. <3 <3 <3
Du kommer för alltid fylla mitt hjärta med glädje, du har alltid varit en glädjespridare där du sprungit fram… Saknaden kommer bli otroligt jobbig och jag kommer att sakna dig varje dag resten av mitt liv. Du är det bästa som kunnat hänt mig och det skall du ha ett stort Tack för! Tisdag eftermiddag då får du din eviga vila från smärta och besvär.. Men du får må så gott i hund himlen bland alla andra fina hund kompisar! <3

Älskar dig så otroligt mycket min lilla vän.. <3 🙁

16 thoughts on “Dygnet före..

 1. Anna i Portugal says:

  Som djurägare är det ett viktigt beslut att kunna ta. Och du gjorde det rätta tycker jag. Smärtan är vidrig, era 17 år tillsammans är så klart fina att minnas. Men det gör ont ändå!

  • Åsa says:

   Ja du har så rätt och djurägare har jag varit flera gånger, men denna gång är det fruktansvärt jobbigt 🙁 Även att han är 17 år så är det 12 år vi fått tillsammans från att han kom till Sverige.

   Tack för dina värmande ord!
   Kram

 2. Åke says:

  Det hela är så tråkigt, jag har ju fått äran att träffa han några gånger så det lilla jag sett är det en fin hund. Saknaden ja… men han kommer att få det så bra med att slippa smärtorna. Han har fått leva ett bra och värdigt liv kom detta ihåg, jag vet ju vart du har lämnat honom till sitt andra hem dessutom. Ta med dig en hälsning till mina två Tussan & Lola när du kommer över regnsbågsbron Vila i frid Sammy.

  • Åsa says:

   Tack snälla för dina vackra och omtänksamma ord, de värmer mitt hjärta! ♥️🙏♥️

   Det är aldrig trevlig när man måste ta detta beslut, men sitt eget ego måste man lägga åt sidan för att enbart tänka på sin älskade väns bästa och det till 100%.

   Det gör fruktansvärt ont och ledsen är jag självklart..Sammy är den som fått mig att må bra under dessa 1w åren vi fått tillsammans…

   Du har inte för så länge sedan genomlidit detta så du vet precis vad jag går igenom just nu. 💔

   Jag skall framföra till Sammy att hälsa till Lola & Tussan ifrån dig.. Jag hoppas de kan bli fina vänner där uppe 🙏♥️

   Kram 🌹

 3. BP says:

  För att vara helt ärlig å önskar jag mig att någon fattar ett liknande beslut när jag själv närmar mig slutet. Men eutanasi finns ju tyvärr inte i Sverige.

  Tycker du har tagit helt rätt beslut. Varken en fyrbent eller en tvåbent ska behöva lida efter ett långt liv. Att vara egoistisk i detta läge är djurplågeri enligt mig. Så du tänker och agerar helt rätt.

  Ger dig många styrkekramar och hoppas allt går bra och som du önskar.

  • Åsa says:

   Ja jag håller helt med i allt du säger, man önskar att vi fick bestämma själva när det skall ta slut om man är i slutet..

   Tack för dina fina ord.. Detta om djurplågeri tänker vi lika. Absolut ingen som man älskar och håller av så mycket ska behöva lida och därför har jag lagt mitt ego åt sidan. Även att det var och är ett tufft beslut. 🙁

   Tusen tack! <3
   Kram

 4. byblixtra says:

  Det är alltid tråkigt när ens husdjur bli sjuka och man behöver fatta det svåraste av alla beslut men man vill ju inte att de ska lida och ofta har man haft många fina år tillsammans.

  • Åsa says:

   Oh.. ja det är fruktansvärt jobbigt.. Men precis som du skriver så vill man INTE att ens älskade vän skall lida på något sätt överhuvudtaget – Därför tog jag detta beslut att han får somna in hemma i den miljön han trivs bäst och får en plats som han verkligen känner sig hemma!

   Många år fick vi tillsammans, hela 12 år <3

   Ha en fin vecka och tack för fina ord!
   Kram

 5. LillaSyster says:

  Jag hade gjort precis som du. (Fick också så göra med Busans mamma, som efter dräktighet och kastrering fick problem med njurarna) Det är varje djurägares ansvar att lägga de egna känslorna åt sidan, inget husdjur ska behöva lida, inga andra djur heller – med du fattar vad jag menar.
  Tänker på dig i denna svåra stund, för det är verkligen inte lätt att säga farväl till någon man älskar. Styrkekramar till dig Åsa

  • Åsa says:

   Tack snälla rara för alla de fina orden, självklart förstår jag vad du menar och jag är med till fullo! Men det är just detta att stänga av ens eget ego som ändå spökar i efterhand då jag har bokat för allt. Sent på Söndags kvällen och natten så började jag tvivla och började jag skakar och ryste, hade en oro som inte var av denna världen.. Tankarna snurrade -Har jag tagit det rätta beslutet? ska jag avboka allt?? – Jag lägger mig för att vila och somnar en kort stund, sedan kändes allt lite bättre. Måndagen tack o lov har än så länge präglats av massor att göra, att springa ut på kiss rundor med 1-2 tim mellanrum dygnet runt är tröttsamt och jag kommer väl somna av utmattning efter att allt är överspelat. 🙁 <3

   Tack för ditt stöd och alla de fina orden!
   Kram

 6. LillaSyster says:

  Du ska inte tvivla, ditt beslut är av kärlek i grund och botten. Din bästa kamrat har fått 17 fina år. Kram
  ♡♡♡

 7. Anki says:

  Allra finaste Åsa … läser med sorg i hjärtat detta inlägg. Nu är den dagen som Sammy fick vandra över Regnbågsbron förbi och jag förstår hur du känner dig. Har ju varit med om samma sak många gånger och det är alltid såå svårt att ta beslutet att låta en familjemedlem vandra vidare utan smärtor … så jag kan bara säga att du gjorde helt rätt som inte sköt upp beslutet!
  Varm tröstekram ! ❤

  • Åsa says:

   Tack snälla rara vännen! ♡♡♡ omtänksamma ord som berör och du har så rätt i allt du skrivit 🙂 Jag har haft några djur som en hund tidigare, katter och en häst och alla har fått vandra vidare.
   Men Sammy är den som funnits vid min sida längsta tiden och den som alltid var min stöttepelare i alla lägen. Varje gång man var ledsen så kom han och tröstade eller ville få mig på bra humör med att leka eller bara ligga i famnen för att trösta mig.. Första natten efter allt var klart så vaknade jag med ett ryck o flög upp och min tanke var att jag måste gå ut med honom… Men där fanns ingen Sammy där att gå med.. Sista veckan fick jag gå ut med 1-2 tim mellanrum och sista dygnet 15-20min mellanrum. Detta för att njurarna slutat fungera som de skulle och endast hans vatten drickande kunde rena – Han drack så offentligt massa vatten så med detta blev det täta utgångar – Då dygnet runt.. Detta kändes i kroppen för jag var helt slut och somnade o sov 10 tim rakt av..

   Men det går inte en sekund som jag inte tänker och saknar honom, han var mitt allt lilla hjärtat! 💕
   Det rinner tårar flera gånger per dag och jag mår inte spec bra stundvis. Men livet går vidare trots allt och man får knega på så gott det går 🙂

   Önskar dig en fin kommande helg! <3
   Kram

 8. Paula Merio says:

  Nej så tråkigt besked och vilket förfärligt beslut att ta. Men du gör det av kärlek och ett djur ska inte behöva lida annat än om det är högst tillfälligt. sjutton år är en aktningsvärd ålder, och nu får han vila ut och du får lev kvar med den stora saknaden.
  Min kompis är tretton år, har blåsljud på hjärtat, hör dåligt och har nu tappat nästan all päls. Men efter kontroll hos veterinär, provtagningar osv. så är han i övrigt i väldigt bra skick. Jag vet dock att tiden är utmätt och försöker njuta av vårt gemensamma liv så länge det går. Skulle vilja ge dig en stor tröstekram, jag vet precis hur det känns i hjärtat. Saknaden blir så enorm. Och så vill jag tacka för att du är den fina matte du är som orkar ta det tuffa beslutet. Varm kram

  • Åsa says:

   Men tack så mycket för vänliga ord! Det var fruktansvärt jobbigt att ta detta beslut, men att njurarna slutat fungera så var enda sättet att rena dem att han drack sådana mängder med vatten att det rann i stort rakt igenom, 1-2 tim mellanrum och på slutet 15-20 min då dygnet runt med att gå ut.. Detta tog alla mina krafter att inte hinna sova något. Vilket första natten sov jag 10 tim en ett streck förutom att jag vaknade i panik och flög upp.. Med att ” jag måste gå ut….” Men där fanns ingen att gå ut med.. Det var tufft.. tårarna rann och jag somnade om ganska omgående igen..

   Förutom detta med njurarna så var hörseln så pass nedsatt han hörde vissa toner/ljud.. Hans ögon var utsatt av gråstarr så han hade svårt att skilja vad som vad vad.. Även hans lungor var nedsatta. Förutom allt detta var han pigg som en valp som hoppade och lekte runt som ingenting var felande.. Väl inne o det var bara vi så var han en utmattad liten stackare som kröp nära för att få värme för att sova tryggt. Vilket han fick hela tiden med täcke över sig. För mig var han allt.. så mycket han gett mig i livet så gav jag lika tillbaka! <3 <3 <3

   Nu så har han fått sin eviga vila från smärta o problemen är borta.. Nu finns bara de glada minnen att tänka o njuta utav. Detta var min andra hund, förra hunden blev påkörd av en bil - fick inre svåra skador, vilket med var ett svårt beslut men nödvändigt. Men lilla Sammy var den som stannat längst med mig.. 12 år fick vi tillsammans. Även hade jag en Häst som bröt benet av att en annan höst sparkade honom.. så det var med tufft akut beslut..

   Men tråkigt att höra att din hund närmar sig tiden med.. Jag hoppas ni tar vara på alla dagar ni kan och gör mycket roligt som din hund gillar!

   Många kramar.. <3

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.