Hoppa på tåget #Husdjur

Då kliver jag på tåget denna gråa samt kyliga Lördag och efter att somnat sent och vaknat sent.. Men våran Lokförare Åke var nog uppe tidigt för att starta upp tåget så det blev värme i alla vagnar där vi som ska åka med inte behöver frysa!

 

 

Hoppspindel och en knätofsspindel

    

Jag skriver nu och berättar om en väns fina husdjur, vilket är ett vanligt husdjur som många är rädda för. Men som alltid finns någonstans i våra hem! Nu ställe min vän upp med sina två spindlar

Hon på bilden är en brokhoppspindel som heter Oppsie, hon finns i det vilda i Sverige, väldigt liten är hon.

Har henne i terrarium där jag studerar hennes liv, väldigt intressant liten varelse
Jo dock är inte alla arter giftiga,
Vi har många arter som använder gift här med, men du måste vara liten som en fluga för att det giftet ska verka.
Vi har några få arter som kan bitas så att det känns dock, men det är inte många som kommer igenom människans tjocka hud.

Många är onödigt rädda och här i Sverige behöver vi inte vara rädda för spindlar alls.

Tyvärr är få människor medvetna om att utan spindlarna skulle inte människan kunna leva.
Jo dock är inte alla arter giftiga,
Vi har många arter som använder gift här med, men du måste vara liten som en fluga för att det giftet ska verka.
Vi har några få arter som kan bitas så att det känns dock, men det är inte många som kommer igenom människans tjocka hud.
Många är onödigt rädda och här i Sverige behöver vi inte vara rädda för spindlar alls.

Sedan har jag haft Oppsie sedan juni, hon bodde ute på verandan, men fick hänga på in till terrarium när kylan kom på hösten så jag skulle kunna lära mig mer om just den arten.

Hennes “utlandsspindel” Emma kom till mig med en julgrupp den 23:e december 2022.
Hon är en knätofsspindel, jagar med nät, men har inget gift.
Överlever inte utomhus i vårt svenska klimat.

Min vän var rädd för spindlar till hon började fota de små som jag stötte på ute och började sedan läsa på om arterna. Sedan dess går det bra ❤️
Utländska spindlar är inget jag har intresse för direkt
Oppsie sover i en lina hängande taket i terrariet. Hennes Rädsla är borta nu.
Utan spindlarna skulle marken under våra fötter knastra av skalbaggar och andra insekter och luften skulle vara full av flygfän så vi inte skulle kunna se något framför oss.

Världens spindlar äter mellan 400 och 800 miljoner ton insekter och hoppstjärtar varje år,
det kan vi jämföra med att människor i världen äter 400 miljoner ton kött och fisk per år.
Så lite så ❤️ jag värnar om våra små åttabeningar

8 ögon och 8 ben
Yes, finns spindlar som bara har 6 ögon också, men vanligast är 8, där kan vi prata om “ögon i nacken”
De blir bara runt 1 år dock, inte superlätt att fixa mat åt dem på vintern
De har ju den lyckan att om de förlorat ett ben eller tre när de är så unga så de fortfarande ömsar skinn, så växer benen ut igen när de ömsar!
Jag frågar henne: vad äter de mest, flugor?
myror?
löss?
Ja och någon liten larv ibland, ser till att jag vattnar vissa plantor extra mycket så det finns sorgmyggor och hoppstjärtar
De äter nog i det stora hela alla insekter
Du har skickat
Jag: Klarar de Tvestjärtar? Tänker de är ju lite större och har sin nypande sax baktill..
Inte mina små, men det finns spindlar som tar dem också
Jag:  Tänkte främst på dina
Min vän: Jag brukar få många bladlarver som sedan blir fjärilar
Jag: Tar dom även myror?
Min vän:  Nej, Mina spiderlings är ju inte ens 5mm stora, myror tror jag faktiskt de väljer bort
När man mäter en spindel så mäter man bara kroppen, aldrig med benen då benlängden varierar så oerhört

Jag: Hur länge är dom mätta på en fluga? Som den i videon? (Jag fick se en egen video)
Den Oppsie fångade? Ja hon kan nog vara mätt i typ en vecka på den

– Jag själv har inte träffat dem och  efter en tids kontakt när jag fått all denna info så somnar ena spindeln in, tråkigt nog. Men dessa har bara en viss tids livscykel och tyvärr var det hennes tur då.

Detta är sista bilden på Oppsie, för här har hon somnat in – Lägg märke till att benen dras in under henne vilket det gör på alla spindlar när de lämnar jordelivet.
Stort Tack till min vän som ville ställa upp med sina spindlar! <3


Här kommer del 2 av Husdjur!

Delar med mig av min kära vän och fd granne som har många olika djur i sin familj! Islandshästar, Katter och Fåglar.  Men dock räknas inte hästar som ett Husdjur på samma sätt som Katt, hundar, fåglar, råttor, spindlar, ödlor, ormar osv..

Det blir om fåglar denna berättelse blir – Då många andra har både Hund och Katter så valde jag lite ovanligt och ändå vanliga husdjur!
Denna fina Nymfparakit – Kakadua som de oxå kallas. Hans namn är Don och är en vacker och rolig liten fågel. Dock så ger han en ett nyp om man sticker dit ett finger för att vilja klappa lite på honom via buren. Men hans ägare har inga problem att plocka fram honom och låta honom vara på handen/armen och sträcka ut sina vingar.

   

   

Nymfkakadua, även kallad nymfparakit, är en papegoja som placeras i familjen kakaduor. Den är vanlig som burfågel och kan bli upp till 35 år.
Livslängd: 10 – 15 år (I vilt tillstånd)
Familj: Nymphicus
Massa: 70 – 120 g (Vuxen)
Längd: 30 – 35 cm (Vuxen)
Vetenskapligt namn: Nymphicus hollandicus
Toppfart: 71 km/tim
Vingspann: 50 cm
Nymfkakaduan förekommer vilt i Australiens inland och uppträder endast sällsynt i kustområdena. De sydliga populationerna är flyttfåglar medan övriga är strykfåglar. Idag förekommer de även i vissa andra delar av världen då tamfåglar förvildats.

Kost:
I vilt tillstånd utgör dess huvudföda av fröer från olika arter av gräs och örter. I fångenskap ger man dem olika fröblandningar som kan innehålla havre, olika sorters hirs, hampfrö, vete och safflor. I fångenskap föredrar vissa att ge dem pellets som huvudfoder för att minska fettintaget, tillsammans med olika typer av frukt och grönsaker.

Parningsvanor:
Nymfkakaduan blir könsmogen vid cirka 4–15 månaders ålder, men ska inte häckas med förrän efter ett års ålder. Häckningsperioden infaller i Australien från augusti till december. Den lägger fyra till sju vita ägg.

Här finns lite andra sidor att läsa om just denna fina Papegoja om man så vill: 

1. Nymfkakadua artikel på Wikipedia – https://sv.wikipedia.org/wiki/Nymfkakadua

2. Nymfkakaduapå webbplatsen för IUCN:s röda lista – http://www.iucnredlist.org/details/22684828/0

3. Xeno-canto fågelrop – https://xeno-canto.org/706814

Detta avslutar min tolkning om Husdjur denna Lördag!

Önskar er alla en fin Lördagseftermiddag/helg!  Kram

21 thoughts on “Hoppa på tåget #Husdjur

 1. LillaSyster says:

  Katt och fågel i samma hem, den kombinationen skulle inte jag testa…..men coolt att det funkar. Spindlar är inte något favorit djur……men jag har ganska gott om dem i garaget. Ha nu en bra lördagskväll =)

  • Åsa says:

   Haha.. Hos min kära vän fungerar det jättebra med tre katter och två fåglar utan problem, även att den sista katten kom in som kattunge så var den väldigt intresserad att sitta och titta på dem – Men rörde aldrig fåglarna! 🙂

   Jag håller med att spindlar ej farliga djur, inte här i Sverige i alla fall! 🙂 Utomlands finns det några större och giftigare arter.

   Önskar dig med en fin lördagskväll! 🙂
   Kram

 2. BP says:

  Efter att ha läst hela inlägget gissar jag nästan på att det är du som föreslagit temat “husdjur” idag.
  Min man hade spindelfobi, men det roliga var att han absolut inte kunde slå ihjäl en spindel. Han insåg nyttan av spindlar. Så jag fick rädda dom. Tyvärr tillhör jag inte den skaran som gillar kryp så…
  Nymfparakiter kan vi väldigt, väldigt gamla, ungefär som sköldpaddor. Och man kan ju lära dom svordomar också om man och fågeln vill alltså;-)
  Ett imponerande bidrag till husdjur måste jag säga:-) Bra gjort!

  • Åsa says:

   Tack BP! Jasså det säger du om mitt inlägg idag – Ja vem vet, det är många med husdjur av våra vänner. Hade jag haft kvar min hund lilla Sammy så hade jag skrivit om honom. Men då han lämnade min sida i Oktober -23 så fick jag se utanför boxen denna gången.
   Men ville ändå hålla mig inom ramen Husdjur, där räknar inte jag djur som inte bor inne tillsammans med familjen. Men vet många anser att en ko, häst eller får osv räknar en del som husdjur. Men men.. allt är relativt!!

   Önskar dig en fin lördagskväll!
   Kram

 3. Anna-Lena says:

  Nej tack säger jag till spindlar. Men tröstar mig med att man inte behöver gilla dem… jag vet att de behövs och är räcker för mig.
  Väldigt vacker nymfparakit.

  • Åsa says:

   Ja jag vet att vissa inte gillar spindlar, men dom är trots allt helt ofarliga! 🙂

   Ja hennes pippisar är väldigt fina! 🙂

   Ha en fin helg! Kram

 4. Lollo says:

  Jo visst, spindlar har vi en hel del av här hemma. Vissa är rejält stora. Vet inte vad det är för art men skulle gissa att de tillhör något släkte av husspindlar.

  Fåglar har jag aldrig haft, men jag är väldigt fascinerad av dem. Tycker att de är så himla smarta och njuter stort av att se dem vilda vid fågelbordet.

  • Åsa says:

   Härligt att vi alla är så olika i vad det gäller djuren som finns! Alla behövs i livets cirkel och vi får anpassa oss därefter. Visst finns det vissa jag inte gillar oxå, men dessa små kryp är okej. Ett jag absolut är emot är Myggor.. tål inte dessa då de sprutar in ett venom som gör att jag sväller upp som en pingisboll och det kliar så jag blir rent galen.

   Önskar dig en fin helg! Kram

 5. Åke says:

  Så trevligt att du tog upp spindlar 🙂 Vi kör med bred marginal på husdjur. Det har ju kommit upp rätt många olika på denna resa. Tack för länken!

  • Åsa says:

   Jo jag har märkt detta jag med att det blivit ett tåg med massor av både Cirkus och Mini Zoo.. Men kul ändå att få se alla olika tolkningar! 🙂

   Ha nu en fin söndag! 🙂 Kram

 6. Äventyret Framtiden says:

  Ett så trevligt och intressant inlägg. Jag har lusläst det..jag har ju också haft spindlar som husdjur, ja sonen då men jag minns nu att vi hade en stor spindel som vi döpte till Helka i vårt badrum innan vi lämnade den ön för den här ön. Givetvis så blev det flera Helka…de lever ju det där året om de klarar av det. Vår årliga Helka var vi måna om…hon gillade inte alls att jag tog fram dammsugaren och drog runt men vi lärde oss båda två, att Helka tog sig upp på väggen och jag höll till på golvet med snabeldraken. Tydligen fanns en Helke också för mitt i allt fanns det småHelkor hur många som helst. Visst är djurlivet, husdjurslivet hur intressant och roligt som helst.
  Ha en fin helg!
  Kram

  • Åsa says:

   Vilken fantastisk kommentar du ger mig, vad kul att läsa att det är fler som tog vara på husspindel och hade de som husdjur, för det var exakt så det var i detta fallet.. Ingen spindel som var köpt detta jag skrev om. 😉
   Men spindlar behövs och de som slår ihjäl dem vet inte hur nyttiga de är – De är bara rädda eller tycker de är otäcka kryp.. Tråkigt anser jag då alla dessa kryp gör mycket för oss människor! 🙂

   Må så gott och ha en fin söndagskväll och en härlig början på veckan! Kram

 7. Hannas krypin says:

  Minns en riktigt stor spindel som jag fick in i sovrummet. Min man var inte hemma så jag fick “hjälpa” den ut själv. Tror dock inte att den överlevde då jag släppte ut den i minusgrader. Slå ihjäl den kunde jag nämligen inte…. Spindlar är nyttodjur.

  • Åsa says:

   Bra kämpat ändå att du tog ut den och inte dödade den med att slå ihjäl den! 🙂 Många av spindlarna klarar kyla, men inte alltför mycket minus grader. Villsa tål mer än andra som sagt 🙂

   Önskar dig en fin söndagskväll och en härlig början på veckan! 😀

 8. Anki says:

  Härligt inlägg Åsa! Jag tillhör ju dem som verkligen gillar spindlar! Jag ville skaffa en fågelspindel, men då hade det nog blivit skilsmässa 🙂 Lasse fick ändå utstå det mesta när jag tog hem olika djur …
  En av mina lärare på svampkonsulentutbildningen jobbade en tid för SIDA och han berättade när han och hans familj skulle bo en tid i Afrika … i hydda i en by. Han flyttade dit ett par veckor före resten av familjen och allt var frid och fröjd. Så kom då hustrun och barnen och ganska omgående upptäckte hans fru den jättestora spindeln som bodde i den delen som var kök … och tvingade mannen att flytta ut spindeln … långt bort! Han gjorde så för husfridens skull … Det gick dock inte många dagar innan han fick skaffa en ny spindel … frun hade då lärt sig “sin läxa”, att utan spindel i hyddan förökade sig kackerlackor och andra mindre välkomna insekter i snabb takt!
  Nymfparakiter har jag haft två olika … bägge var såna som skulle omplaceras och bägge var supertrevliga och väldigt sällskapliga. många trevliga år blev det med dem 🙂
  Ha det gott!
  Kram

  • Åsa says:

   Tack så mycket Anki! 🙂

   Ja dessa spindlar är riktiga beskyddare i många lägen, jag har en o annan husspindel med som trivs där blommorna är.
   Men vilken berättelse om Afrika hyddan.. Blir full av skratt för jag förstod innan jag läst att klart att detta var en skyddande spindel som hon ej förstod.. Men ja hon fick verkligen en bra läxa där! (Blev ett gott skratt) kan jag tillägga..

   Nymfparakiter är en rolig fågel om man lär dom säga olika saker.. min väns Nymfparakit visslar gott och kan säga några roande ord i deras sällskap. JAg har tyvärr inte hört det själv ännu, endast visslingar! Men jag förstår du fick många härliga år med dem 🙂

   Må så gott denna söndasgkvällen och hoppas början av veckan blir bra med! 🙂
   Kram

 9. Paula Merio says:

  Spindlar är jag ingen vän av, speciellt inte modell större. Men de är fascinerande att titta på när de väver sina nät. Som barn hade vi utedass på landet och nog såg man spindlar var gång man satt där och filosoferade. Tamfåglar har mina vänner haft, dock inte tillsammans med katter men däremot med hundar. Jag tycker fåglarna nyps så med sina vassa klor och näbbar så jag tycker bättre om att bara titta på dem än att ha dem sittande på min axel. Kul att du presenterade lite annorlunda husdjur!

  • Åsa says:

   Tack för din härliga feedback! 🙂

   Ja bor man på landet får man allt tåla massa småkryp av de olika slagen.. Normalt brukar man inte ha både fågel och katter tillsammans. Men dessa fungerar bra ihop och katterna spec den minsta är fascinerad av fåglarna såklart. Men låter dem vara ifred även när hon tar ut den på bilderna.

   Detta var ett roligt tema att hitta något annorlunda husdjur att presentera, varav jag annonserade bland mina vänner på Facebook om nån hade ett inte så vanligt husdjur. Vilket blev spindeln och Nymfparakit 🙂 Även att jag hade min lilla hund som inte längre är med mig, så hade jag inte funnit något annat så hade jag skrivit om honom.. Men ibland har man tur! 🙂

   Önskar dig en fin söndagskväll och en härlig start på veckan!:D
   Kram

 10. christian lehmann gisler says:

  Det var ett inlägg som heter duga vad gäller längd, innehåll/info å bilder!
  Tyvärr har jag själv inte mycket för att inte säga inget till övers för de djur du “skyltar” med…..men så ska det väl vara ….att vi alla är olika!
  Ha det gött!

  • Åsa says:

   Tack så mycket! 🙂

   Detta var ett inlägg som jag dels annonserat efter ett ovanligt husdjur – Det lyckades verkligen med spindlar som en bekant hade hemma 🙂 Men även att min kära vän som har många djur passade jag på att få med en av hennes fåglar, som då blev denna Nymfparakit. Han är för härlig!
   Men hade jag haft min lilla hund kvar så hade jag skrivit om honom, men han fick somna in Oktober -23. Han är otroligt saknad..

   Men det var ändå kul att skriva om dessa olika husdjuren!

   Ha en bra vecka! 🙂

 11. Stefan Karlsson says:

  I vår källare jagar vi ständigt spindlar då jag anser att de inte hör hemma i vår lägenhet. De som finns i vår trädgård får däremot vara, då spindlar hör hemma utomhus och utgör ett trevligt motiv att fota.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.