Jultävlingen…

Ni börjar säkert fundera ifall jag glömt bort er? Nej då… jag har rättat era svar och jag har ett resultat!! 🙂

MEN lite festligt blev detta.. vilket jag hoppas ni hade trevligt med min lilla frågetävling mitt i alt julstök . Det var menat att ni skulle ta en kort paus med en kopp kaffe eller rent av en svalkande julöl med skinkmacka eller något annat mumsigt!
Självklart så hade jag i mina tankar att ingen utav er känner mig så bra “ännu” men alla svaren fanns på min Hemsida/Blogg, om ni valt att gå in för att läsa på “Om mig” så hade ni kunnat läsa er till dessa svaren, de som handlade om mig  😉  Självklart skulle jag inte vara så grym att ställa frågor “om mig själv” som inte finns tillgängligt på sidan.  😉

Men här kommer svaren…  Vi har en vinnare med alla rätt – Grattis Åke!  En delad andra plats – Grattis till Anki och Lillasyster och Grattis till BP som tog 3de platsen!  OBS! Ni kämpade bra allihopa och med detta sagt så kommer något med posten 🙂 Det var ändå en Jultävling och då får alla en liten “Julklapp” i efterskott!  <3

Jul tävlingen (2023)!

Fråga nr 1.
Emil i Lönneberga bjuder in alla i socknens fattighus till ett rekorderligt gästabud i Katthult.
A. Vad kallas kvinnan som har ansvaret för alla fattighjon.
B. Vilket ord används i berättelsen och betyder att man tar allt som finns kvar i skålar och på fat?
Svar:
A. Kommadoran
B. Taberas

Fråga Nr 2.
Min nästa planerade resa – Vart kommer jag att åka?
Svar:
Ukraina och staden Chernobyl (Tjernobyl som vissa stavar det) där kärnkrafts olyckan skedde, även då till spökstaden Pripjat som tömdes på 2 timmar, ca 55 000 människor. 

Fråga Nr 3.
Vart är jag uppvuxen? Vart bor jag idag? (Ett plus om ni minns Bostadsrättsföreningens namn)
Svar:
Njurunda, Timrå och Brf Örnen

Fråga Nr 4.
Vilken kamera använder jag när jag fotograferar? (Väljer bort att fråga om objektiv)
Svar:
3st olika kameror – Nikon Z6 (Spegellös) / Nikon P100 / Mobilkamera –
Samsung Galaxy S20 FE 5G

Fråga Nr 5.
Lutfisken är en rätt som funnits med och varit uppskattad festmat i över 500 år. Förr åt man lutfisk på helger och fester året om. Idag är det oftast kring jul som lutfisken äts även om lutfiskens dag infaller före alla helgons dag. Av tradition ska lutningen påbörjas på Anna-dagen för att hinna bli klar till jul. Vilket datum infaller Anna-dagen?
Svar:
9 december

Fråga Nr 6.
Risgrynsgröten är en annan maträtt starkt förknippad med julen. I slutet på 1800-talet(ja senare också) la man ofta i en sötmandel och en bittermandel i gröten.
– Vad skulle hända nästkommande år med personen som fick sötmandeln?
– Vad skulle hända nästkommande år med personen som fick bittermandeln?
Svar:
Sötmandeln – personen skulle bli gift nästkommande år.
Bittermandeln – tvärtom, alltså personen skulle INTE bli gift nästkommande år

Hoppas ni alla får en fin Tisdag! 🙂

10 thoughts on “Jultävlingen…

 1. LillaSyster says:

  Grattis Åke!
  Nu när jag läser svaret om vart du ska åka, så ringer det ju en klocka att jag har läst det hos dig =)
  Ha nu en bra tisdag! Här har temperaturen masat sig upp till -16, var -19 tidigare idag. Tur att man har ett jobb där man får vara inne hela eftermiddagen =) Undrar bara hur “kallt” det är i källarlokalen jag ska vara i? Det ger sig om en stund.

  • Åsa says:

   Grattis igen! <3
   Ja det är väldigt lätt att missa på frågorna, speciellt om man inte "läser" dom helt rätt i julstressen.. Men som sagt måste säga att när du skickade in ditt svar samma dag jag postade ut det - fick jag läsa om svaret 3 gånger - Men som tur var upptäckte du ditt fel själv och jag gav dig chansen att göra "läsa om" och göra rätt svar!

   Tävlingen i sig var en rolig avkoppling mitt i julstressen.. Då min tanke var att NI skulle sätta er ner och vila och må gott om så för en kort stund! 😀

   Ja kylan kom tillbaka och i skrivande stund har vi -19 och natten var ännu kallare som -21, ja även att att jag gillar värmen i utlandet mycket, så är det ändå charmigt med alla årstiderna vi har här hemma i Sverige. Därav jag skrev i ett inlägg om kaminer i lägenhet skulle vara mysigt. Vilket många kunnat sänka värme kostnaden rejält.. Men drömma kan man alltid! 😀

   Men jag hoppas det inte var alltför kallt i källarlokalen som du skulle vara i idag!

   Ha nu en fin eftermiddag! Kram

 2. Anki says:

  Nämen … så kul! Delad andraplats duger … jag anade att det var Ukraina du syftade på, men med tanke på kriget så tänkte jag at du kanske hade nämnt någon annan resa som jag missat. 🙂
  Grattis till Åke … och till oss andra som var med!
  Ser fram mot julklappen 🙂
  Kram

  • Åsa says:

   Grattis till andra platsen! Även att den var delad.. Bra kämpat! Det är inte alltid så lätt och man kan såklart fundera en del över om man missat något – Men i detta fallet så längtar jag verkligen tillbaka till Ukraina och mina vänner i Kiev, men framförallt återbesök till Chernobyl och Cupolen över kärnkraftverket, även att få träffa de äldre som jag träffade då jag var där.
   Men givetvis kan jag inte resa dit ännu då kriget härjar hårt där, så det blir en senare resa dit.

   Öskar dig en fin Tisdags eftermiddag, passa på att njuta tillsammans med Muffins i kylan! Kram

 3. Åke says:

  Tack så mycket att man får ett pris så här i allt elände 🙂 Det här med Lönnebergapojken även om jag känner mig lik han han där ibland snickerboa osv, medger jag att jag fick googla. Vist läste far och mor de böckerna för mig… men det var ju för 100 år sedan. Ukraina står dig nära så det var ju inte så svårt. Det här med uppvuxen hade jag väl en fördel av eftersom vi har gemensamma bekanta/vänner i området också. Och jag ser du tagit bort rätta namnet på byn 😉 Kameran var ju plätt som en lätt eftersom vu använder samma märken. Lutfisken hade jag fått stått i skamvrån för om jag inte grejat för min mor lyssnade till namnet Anna. Den firade vi alltid på dagen. Mandlarna hade jag ett inlägg om lagom till julen så det var ju också lätt 🙂 Tack för en trevlig frågestund och nu väntar man på priset såklart 🙂

  • Åsa says:

   Stort Grattis till vinsten! <3

   Ja detta med frågesport verkar ligga för dina fötter 🙂 För ett minne utav guld verkar du ha i det flesta lägen. Dina berättelser om både barndom och om olika byar mm är något du går upp i högvarv för - Vilket är så trevligt att få vetskap om!

   Ja att min uppväxt by hade ett mycket speciellt namn - då kan jag inte låta det stå på en sida som denna. Då skulle jag dels få skämmas och även så "vem vet" om jag till och med kan åka på "böter" av att skriva ut detta? Ordet får inte längre sägas/prats eller skrivas vad jag vet.. därav försiktighets om att skriva detta.

   Ja många använder Nikon.. sedan var det lite kul när du skriver ut om din Mor hette Anna - Det gjorde min Farmor med, även en barndomsvän heter Anna.. Vore konstigt att inte komma ihåg denna dagen! 🙂

   Ja när du skrev om Mandlarna på din sida oxå i juletiden - fick jag mig ett gott skratt! Där visste jag att du hade full koll.. haha..

   Denna frågestund var enbart för att få mina blogg vänner att stanna upp och vila i all den julstress som var, att detta blev en rolig avkoppling, vilket ni alla var värda!

   Krya på dig nu med foten och ha en fin Tisdags eftermiddag! 😀

 4. BP says:

  Stort, stort GRATTIS till Åke, som är sååååååå värd att vinna din roliga tävling. Han behöver muntras upp. Och ni är ju “grannar”, så det förvånar mig inte att han kände dig bäst:-)

  Skoj att mina bästisar Anki och LillaSyster vann silvret och jag är såååå nöjd med bronsplatsen. Du är ju en rätt ny bloggkompis för mig. Självklart gick jag in på “Om mig”, men Ukraina missade jag totalt.

  Skoj med tävlingen och det ska bli spännande att se vad du har valt som julklapp;-)

  Tusen tack för att du la upp den roliga tävlingen:-)

  • Åsa says:

   Stort Grattis BP! Det var kul att alla ni deltog i Jultävlingen 🙂 Alla gör så gott man kan, självklart!
   Min mening var att stanna upp och ta en paus i all denna Julstress som var, vare sig man firar jul eller inte!

   Alla ni som deltog känner inte mig som person utan som en bloggvän, så även att att nån bor nära mig betyder inte alltid att nån har mer favörer, ni hade alla samma utgångsläge. Önskar kunna träffas IRL någon gång, antingen ifall någon är på genom resa eller att jag själv rör mig neråt landet, då kommer jag troligen ta kontakt med er där ute för att höra ifall tillfället finns. 🙂

   Det roliga med hela Jultävlingen är att ingen skulle bli utan vinst! Håll tillgodo så kommer något via posten 🙂

   Önskar dig en fin vecka! 🙂 Kram

  • Åsa says:

   Tack så mycket för din feedback för tävlingen! 🙂
   Vad kul att du hittat hit, välkommen åter!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.